wtorek, 15 marca 2016

Chrupiące ciasteczka owsiane


Dziś podaję przepis na pyszne i sycące ciasteczka bez jajek, mąki i cukru. Ich zaletą jest to, że możemy do nich wrzucić to co tak naprawdę najbardziej lubimy. Dodatkowo płatki owsiane to bogactwo witamin i minerałów. Moja wersja jest z suszoną morwą, morelami i orzechami pekan. Są bardzo chrupiące i smakują naprawdę dobrze. Jedynym ich minusem jest to, że znikają bardzo szybko... ;-)



Przepis na ok. 14 sztuk ciasteczek:

2 garści płatków owsianych
garść orzechów (u mnie pekan)
duża łyżka miodu
łyżeczka nasion chia (może być siemię lniane)
ok. 10 sztuk moreli
garść morwy białej


Wykonanie:
Płatki owsiane zalewamy wodą, tak aby w całości ją wsiąknęły. Zostawiamy na 10 minut by mogły spęcznieć. Następnie dodajemy miód, nasiona chia. Całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wrzucamy resztę składników, znów mieszamy, a następnie formujemy kulki średniej wielkości. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok 35-40 minut w temperaturze 170 stopni. Pilnujemy by ciasteczka się nie spaliły (w razie konieczności zmniejszamy temperaturę). Gotowe !
Takie ciasteczka świetnie będą się nadawały na prezent, wystarczy, że odpowiednio je zapakujemy.







1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłam ciasteczek w morwą, ciekawa jak smakuje z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)