Dziś podaję przepis na pyszne i sycące ciasteczka bez jajek, mąki i cukru. Ich zaletą jest to, że możemy do nich wrzucić to co tak naprawdę najbardziej lubimy. Dodatkowo płatki owsiane to bogactwo witamin i minerałów. Moja wersja jest z suszoną morwą, morelami i orzechami pekan. Są bardzo chrupiące i smakują naprawdę dobrze. Jedynym ich minusem jest to, że znikają bardzo szybko... ;-)
Przepis na ok. 14 sztuk ciasteczek:
2 garści płatków owsianych
2 garści płatków owsianych
garść orzechów (u mnie pekan)
duża łyżka miodu
łyżeczka nasion chia (może być siemię lniane)
łyżeczka nasion chia (może być siemię lniane)
ok. 10 sztuk moreli
garść morwy białej
Wykonanie:
Płatki owsiane zalewamy wodą, tak aby w całości ją wsiąknęły. Zostawiamy na 10 minut by mogły spęcznieć. Następnie dodajemy miód, nasiona chia. Całość mieszamy i odstawiamy na 5 minut. Po tym czasie wrzucamy resztę składników, znów mieszamy, a następnie formujemy kulki średniej wielkości. Układamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko spłaszczamy. Pieczemy ok 35-40 minut w temperaturze 170 stopni. Pilnujemy by ciasteczka się nie spaliły (w razie konieczności zmniejszamy temperaturę). Gotowe !
Takie ciasteczka świetnie będą się nadawały na prezent, wystarczy, że odpowiednio je zapakujemy.
Nigdy nie robiłam ciasteczek w morwą, ciekawa jak smakuje z piekarnika :)
OdpowiedzUsuń