Jesień to czas kiedy za oknem szybko robi się ciemno, dzień wydaje się krótszy, a my moglibyśmy schować się pod kocem i nigdy spod niego nie wychodzić. Warto umilić sobie ten czas czymś słodkim, ale jednocześnie zdrowym ;-) Dlatego postanowiłam upiec sernik z typowo jesiennym składnikiem, którym jest DYNIA. Nadaje ona ciastu cudowny kolor i smak.
Przepis nie jest autorski bo znaleziony w internecie, ale przerobiony tak, aby był zdrowszy, ale jednocześnie pozostawał smaczny. Udało się i wyszedł wyśmienity. Przepis znajdziecie poniżej, polecam :)
~Składniki na małą okrągłą formę
Masa serowa:
-pół kg sera (najlepiej sprawdzi się ten z wiaderka, ponieważ jest idealnie gładki, ale to kwestia indywidualna)
-odrobina aromatu waniliowego
-4 jajka
-300 g puree z dyni*
-2/3 szklanki ksylitolu
Spód:
-szklanka płatków owsianych
-łyżeczka cynamonu
-90 g masła klarowanego (lub oleju kokosowego)
-3 łyżki ksylitolu
*Puree z dyni - dynię oczyścić (u mnie hokkaido), pokroić na kawałki średniej wielkości i piec w piekarniku do miękkości na 170 stopni. Ostudzić, zblendować. Jeśli nie zużyjemy całej dyni, resztę możemy śmiało zamrozić i wykorzystać kolejnym razem lub zrobić z niej przepyszny sos.
~Wykonanie
Spód:
Płatki owsiane drobno mielimy. Przesypujemy do miski, a następnie dodajemy ksylitol, cynamon i roztopiony tłuszcz. Mieszamy, a następnie wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do lodówki na około pół godziny by masa zastygła.
Masa serowa:
Ser mielimy, a następnie ucieramy z ksylitolem i aromatem. Dodajemy jajka (po jednej sztuce), cały czas mieszając (najlepiej mikserem). Na koniec dodajemy przygotowane wcześniej puree. Całość wykładamy na owsiany spód. Pieczemy na 170 stopni, około 40 minut. Ciasto studzimy w piekarniku, a następnie (chłodne) wkładamy do lodówki. Najlepiej by pozostało tam całą noc, wtedy jest najsmaczniejsze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny :)