piątek, 13 stycznia 2017

Brownie z fasoli czyli ciasto czekoladowe w zdrowej wersji.



Brownie z fasoli było już tutaj. Pora na jego reaktywację-troszkę zmieniona i myślę, że ulepszona wersja. Dziś nie będę się rozpisywać i zostawiam Was z przepisem poniżej. Polecam spróbować ;-) Mojego już prawie nie ma, mniam! 

Składniki:
  • mała puszka fasoli (400 g)
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka tłuszczu (u mnie olej kokosowy)
  • 2 jajka
  • 1 banan
  • odrobina aromatu waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka mąki (u mnie ryżowa)
  • kilka kostek gorzkiej czekolady

Polewa:
  • 15 g kakao
  • 15 g oleju kokosowego
  • łyżka miodu
  • orzechy (np. nerkowce)

Sposób wykonania:
Fasolę i banana blendujemy na gładką masę, a następnie przekładamy do miski. Olej kokosowy i miód rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu i przekładamy do masy z fasoli. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, kakao, mąkę, aromat oraz pokrojoną w kosteczkę gorzką czekoladę. Całość mieszamy. Białka ubijamy lekko w blenderze i łączymy z resztą składników. Pieczemy na 180 stopni przez 30 minut.

Po wyjęciu ciasta czekamy, aż ostygnie, a następnie dekorujemy je przyrządzoną następująco polewą:
w garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy oraz miód. Ściągamy z ognia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Jeśli polewa wyszła za gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę tłuszczu. Polewamy ciasto i posypujemy orzechami. Smacznego :-)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)