Składniki:
- mała puszka fasoli (400 g)
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka tłuszczu (u mnie olej kokosowy)
- 2 jajka
- 1 banan
- odrobina aromatu waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżka mąki (u mnie ryżowa)
- kilka kostek gorzkiej czekolady
Polewa:
- 15 g kakao
- 15 g oleju kokosowego
- łyżka miodu
- orzechy (np. nerkowce)
Sposób wykonania:
Fasolę i banana blendujemy na gładką masę, a następnie przekładamy do miski. Olej kokosowy i miód rozpuszczamy w garnuszku na małym ogniu i przekładamy do masy z fasoli. Kolejno dodajemy proszek do pieczenia, żółtka, kakao, mąkę, aromat oraz pokrojoną w kosteczkę gorzką czekoladę. Całość mieszamy. Białka ubijamy lekko w blenderze i łączymy z resztą składników. Pieczemy na 180 stopni przez 30 minut.
Po wyjęciu ciasta czekamy, aż ostygnie, a następnie dekorujemy je przyrządzoną następująco polewą:
w garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy oraz miód. Ściągamy z ognia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Jeśli polewa wyszła za gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę tłuszczu. Polewamy ciasto i posypujemy orzechami. Smacznego :-)
Po wyjęciu ciasta czekamy, aż ostygnie, a następnie dekorujemy je przyrządzoną następująco polewą:
w garnuszku na małym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy oraz miód. Ściągamy z ognia, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy. Jeśli polewa wyszła za gęsta, dodajemy jeszcze odrobinę tłuszczu. Polewamy ciasto i posypujemy orzechami. Smacznego :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny :)