poniedziałek, 2 stycznia 2017

Szybki fit sernik z morelami, bez cukru.




Po długiej, świątecznej przerwie wracam z nowym przepisem, jakim jest sernik z morelami, oczywiście bez cukru. Po słodkim szaleństwie, jakie miało miejsce w Święta i Sylwestra, może być nam ciężko przerwać złą passę i wrócić na dobre (zdrowe) tory. Warto poratować się wtedy zdrowymi przekąskami, owocami lub jak w moim przypadku - zdrowym ciachem. Jeśli tak jak ja, jesteście fanami sernika, to ta szybka wersja z pewnością Wam zasmakuje. Nie ma na co czekać! Gotowi? Do dzieła!

Składniki:
  • pół kg twarogu półtłustego
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 budyń (u mnie bezglutenowy "Celiko")
  • 3 łyżki ksylitolu (lub miodu)
  • 5-6 sztuk suszonych moreli
  • łyżka oleju kokosowego
  • odrobina aromatu waniliowego 

Sposób wykonania:
Morele zalewamy wrzątkiem na 5-10 minut. W tym czasie ucieramy żółtka z ksylitolem, aż do momentu dokładnego połączenia się obu składników (około 5 minut). Ser rozdrabniamy razem z olejem kokosowym. Ja użyłam blendera, ale myślę, że mikser również dobrze się sprawdzi. Następnie dodajemy suchy budyń i aromat waniliowy, mieszamy. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Z moreli odlewamy wodę i kroimy je w kosteczkę. Do sera dodajemy masę z żółtek i ksylitolu oraz morele i dokładnie mieszamy. Na samym końcu dodajemy pianę z białek. Mieszamy do momentu dokładnego połączenia się wszystkich składników. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez około 30-35 minut (góra powinna lekko się zarumienić). 

Nieskromnie powiem, że sernik wyszedł pyszny i niebawem na pewno znów u mnie zagości ;-)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)