niedziela, 26 lutego 2017

Ciasto z pianką kokosową i polewą czekoladową


Prawie miesiąc zabierałam się za dodanie tego przepisu i zawsze brakowało czasu. W końcu się zmobilizowałam i jest! Zachęcam was do wypróbowania bo ciasto jest naprawdę pyszne. 

Składniki na biszkopt:
  • 20 g mąki kokosowej (zmielone wiórki kokosowe)
  • 60 g mąki orkiszowej
  • 1 budyń czekoladowy
  • 20 g kakao
  • 40 g ksylitolu
  • 80 g miodu
  • 4 jaja
  • szczypta soli

Oddzielamy białka od żółtek, a następnie ubijamy je z odrobiną soli na sztywną pianę. Dodajemy słodzidło i dokładnie mieszamy przez kilka minut. Do powstałej piany wrzucamy żółtka i miksujemy aż do połączenia wszystkich składników. Na końcu wsypujemy mąkę, kakao i budyń i krótko, ale dokładnie mieszamy. Pieczemy w temperaturze 170 stopnii przez 16 minut, po czym zostawiamy biszkopt na 4 minuty w wyłączonym piekarniku. 

Składniki na piankę kokosową:
  • puszka mleczka kokosowego (400 ml)
  • 270 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 15 g żelatyny
  • łyżka miodu

Mleczko kokosowe wyjmujemy z lodówki, ostrożnie oddzielamy stałą część i wrzucamy do miski. Ubijamy kilka minut z rozpuszczonym w garnuszku i wystudzonym wcześniej miodem. NIE WYLEWAMY WODY KOKOSOWEJ (płynnej części). Dodajemy jogurt naturalny i wiórki kokosowe, mieszamy. Do żelatyny wlewamy odrobinę wody (tak by cała żelatyna wsiąkła wodę). Podgrzewamy na małym ogniu, aż do momentu rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy chwilę do wystygnięcia i wlewamy do masy z mleczkiem kokosowym, jednocześnie energicznie miksując mikserem. 

Całość wylewamy na ostudzony wcześniej biszkopt.

Składniki na polewę:
  • 55 g gorzkiej czekolady 
  • łyżeczka żelatyny
  • woda kokosowa (płynna część z mleczka koko.)

Czekoladę rozpuszczamy w wodzie kokosowej. Żelatynę przygotowujemy dokładnie tak samo jak jest napisane wyżej, ale w tym wypadku nie musimy jej studzić tylko od razu po rozpuszczeniu wlewamy do czekolady energicznie miksując.



2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny :)