wtorek, 17 stycznia 2017

Czekoladowy tort Kinder.




Na wstępie chciałabym zaznaczyć, iż wyjątkowo nie jest to fit ciacho, a wręcz bomba kaloryczna, ale... czyż czasem nam się nie należy? :-) Ciasto piekłam na szczególną okazję jaką są urodziny. Początkowo problemem mogłoby wydawać się zdobienie tortu. Szukając inspiracji w internecie, zdałam się w końcu na własną wyobraźnię i myślę, że wyszło to nie najgorzej. Jak sądzicie?

Składniki na biszkopt:
  • 10 jajek
  • 30 dkg cukru
  • 25 dkg mąki
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
Przygotowujemy i odważamy wszystkie składniki. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy cukier i dokładnie mieszamy, tak by cukier się rozpuścił. Pamiętajmy aby mieszać mikserem cały czas w jedną stronę. Z odważonej mąki zabieramy dwie łyżki, a zamiast niej dodajemy kakao, przesiewamy przez sitko i dodajemy do masy jajecznej. Całość dokładnie mieszamy. Należy pamiętać by po dodaniu mąki nie miksować zbyt długo. Ja całość przemieszałam najpierw delikatnie drewnianą łyżką, a na sam koniec użyłam miksera.

Piekłam na 150 stopni przez 45 min. Pieczemy do suchego patyczka, tzn., że gdy upłynie podany czas w środek ciasta wbijamy szpikulec i sprawdzamy czy się nie klei, jeśli nie to biszkopt spokojnie można wyjąć z pieca. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.


Składniki na krem:
  • 990 ml śmietany kremówki (30%)
  • 2 gorzkie czekolady
  • 2 czekolady mleczne
  • 2 śmietan-fixy
Kremówkę wlewamy do garnka, wrzucamy czekoladę i podgrzewamy na małym ogniu. Czekolada w całości powinna rozpuścić się w śmietanie, nie dopuszczamy do zagotowania się. Odstawiamy w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.

Na drugi dzień powstałą masę ubijamy mikserem, po chwili dodajemy śmietan-fixy. Jeśli kremu nie będziemy używać zaraz po zrobieniu, najlepiej odstawić go w chłodne miejsce.


Składniki na poncz:
  • 1/3 letniej przegotowanej wody
  • płaska łyżeczka cukru
  • odrobina rumu
Do letniej wody dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia. Na końcu dodajemy rum.


Składniki na polewę:
  • ok. 2/3 tabliczki czekolady gorzkiej
  • łyżeczka masła
  • odrobina mleka

Wszystkie składniki wrzucamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu, dokładnie mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.

Biszkopt należy przekroić na dwa razy czyli tak, aby powstały 3 blaty. Każdy z nich skrapiamy ponczem. Uważajmy by nie użyć go za dużo. 

Biszkoptowe blaty przekładamy kremem, którym smarujemy również górę i boki. Górę zdobimy wystudzoną polewą oraz słodyczami Kinder.

Smacznego ! 


2 komentarze:

  1. Don't understand much...but I would love to taste what's in the photo ! �� Nice blog...

    OdpowiedzUsuń
  2. Z wielką chęcią bym zrobiła, ale mam obawy, że jak zwykle coś nie wyjdzie i wszystko się zmarnuje- jak zwykle ����

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny :)