Gdy przychodzi kryzys, czyli tzw. ochota na coś słodkiego... to musi być czekolada. Moja wersja z odżywką białkową jest słodka, ale z połączeniem słonawego masła orzechowego smakuje wyśmienicie. Jeśli ktoś nie posiada białka, równie dobrze może zastąpić je gorzkim kakao.
Składniki (na jedną, małą czekoladę):
- 20 g odżywki białkowej (np. BioTech USA, smak czekolada)
- 20 g oleju kokosowego nierafinowanego
- 4 łyżeczki masła orzechowego
- szczypta cynamonu
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy. Ściągamy z ognia i dodajemy odżywkę białkową oraz cynamon. Do małego, plastikowego pudełka wylewamy połowę powstałej masy i wkładamy na około 5 minut do zamrażarki. Po wyjęciu całość smarujemy masłem orzechowym i wylewamy resztę masy. Wkładamy z powrotem do zamrażarki. Czekolada jest gotowa do spożycia po około 15-30 minutach. Należy przechowywać ją w zamrażarce.
Wow będę musiała spróbować tego przepisu. Muszę sobie kupić jakieś nowe białko Sklep internetowy w moim przypadku jest teraz najlepszym rozwiązaniem. Mogłabyś może polecić jakiś sklep z odżywkami?
OdpowiedzUsuń