sobota, 10 grudnia 2016

Białkowa czekolada bez cukru z masłem orzechowym.



Gdy przychodzi kryzys, czyli tzw. ochota na coś słodkiego... to musi być czekolada. Moja wersja z odżywką białkową jest słodka, ale z połączeniem słonawego masła orzechowego smakuje wyśmienicie. Jeśli ktoś nie posiada białka, równie dobrze może zastąpić je gorzkim kakao. 

Składniki (na jedną, małą czekoladę):
  • 20 g odżywki białkowej (np. BioTech USA, smak czekolada)
  • 20 g oleju kokosowego nierafinowanego
  • 4 łyżeczki masła orzechowego
  • szczypta cynamonu
Przygotowanie:
W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy olej kokosowy. Ściągamy z ognia i dodajemy odżywkę białkową oraz cynamon. Do małego, plastikowego pudełka wylewamy połowę powstałej masy i wkładamy na około 5 minut do zamrażarki. Po wyjęciu całość smarujemy masłem orzechowym i wylewamy resztę masy. Wkładamy z powrotem do zamrażarki. Czekolada jest gotowa do spożycia po około 15-30 minutach. Należy przechowywać ją w zamrażarce. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)