Dzisiejszy post należałoby zacząć od tego czym w ogóle jest kawa kuloodporna czyli tzw. Bulletproof coffee. Jest to połączenie kawy z tłuszczami: dobrej jakości olejem kokosowym i masłem klarowanym. Napój ma na celu szybkie dostarczenie energii, a także daje poczucie sytości na kilka godzin. Zwiększa także naszą koncentrację. Świetnie sprawdzi się, gdy nie mamy czasu zjeść rano śniadania i często z pustym żołądkiem musimy wychodzić z domu. Ponadto zdrowe tłuszcze, zarówno olej kokosowy jak i masło klarowane mają wspaniałe właściwości.
Mój przepis to wersja latte czyli kuloodporna kawa, ale z dodatkiem odżywki białkowej i cynamonu. Jej smak kojarzy się z nadchodzącymi świętami. Jest to świetne zastąpienie tradycyjnego bulleta, którego specyficzny posmak nie jest przez każdego lubiany. Ja osobiście uwielbiam taką kawę i pijam ją regularnie. Wam też polecam spróbować ;-)
Składniki (na jedną dużą kawę):
- dwie filiżanki parzonej (gorącej) kawy
- 1 czubata łyżeczka oleju kokosowego
- 1 czubata łyżeczka masła klarowanego (np. Mlekovita)
- 10 g odżywki białkowej (np. smak czekoladowy, u mnie BioTech USA)
- 60 ml wody niegazowanej
- szczypta cynamonu
W blenderze mieszamy najpierw wodę z odżywką białkową, a następnie wlewamy zaparzoną wcześniej kawę. Całość blendujemy, przelewamy do szklanki, a górę posypujemy cynamonem.
Co robisz z fusami od parzonej kawy?
OdpowiedzUsuń