sobota, 3 grudnia 2016

Ekspresowe czekoladowe ciasteczka owsiane bez cukru



Przepis na te ciasteczka zrodził się, gdy musiałam zrobić coś na szybko. Są ekspresowe bo ich wykonanie wymaga jedynie chwili czasu. Świetnie będą nadawały się na nadchodzące Święta, a ich piękny zapach roznosi się w całym domu. 

Składniki (na około 10 sztuk):
  • szklanka płatków owsianych
  • duża łyżka oleju kokosowego (lub masła klarowanego)
  • 2 łyżki ksylitolu (lub miodu)
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajko
  • duża szczypta cynamonu
Przygotowanie:
Płatki owsiane mielimy w blenderze, następnie przesypujemy do miski. Dodajemy do nich rozpuszczony tłuszcz oraz resztę składników. Całość mieszamy i formujemy kulki, które następnie rozgniatamy w rękach na kształt okrągłych ciasteczek. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Po wyłączeniu piekarnika warto zostawić je jeszcze na 10-15 minut by były bardziej chrupiące. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny :)